Stichting Coronaschade presenteerde afgelopen weekend onze organisatie en werkzaamheden op het Post Pandemic Health Issues congres in Sarajevo. Deskundigen uit de hele wereld kwam daar bij elkaar om te bespreken hoe we de post-pandemische wereld op een gezonde manier vormgeven.
Stichting Coronaschade mocht het congres aftrappen, met de presentaties van vaccinaieschadevertegenwoordigers Anne Merel Kloosterman en Magdalena Dzambo. Zij vertelden hoe hun levens door de coronavaccinaties ingrijpend zijn veranderd en hoe zij inmiddels al jaren proberen om te gaan met hun ‘nieuwe normaal’. Ook introduceerden zij onze stichting en het werk dat wij doen. Hoewel in het buitenland de maatschappelijke en politieke discussie over de schade van het coronabeleid langzaam op gang komt en steeds meer organisaties zich in andere landen inzetten voor erkenning van en steun voor gedupeerden van dit beleid, is stichting Coronaschade in Nederland de enige organisatie die zich inzet voor de gedupeerden van het beleid in de breedste zin van het woord. Het is daarom belangrijk om internationale banden te smeden met vergelijkbare organisaties. Magdalena Dzambo: “Wat eens te meer duidelijk werd dat is dat de route voorwaarts een politieke is. De gevolgen van het coronabeleid moeten wereldwijd op de politieke agenda komen te staan. Daarvoor moeten we de handen ineen slaan, zodat we ook de internationale kritische politiek met elkaar verbinden. Niet alleen om de coronacrisis te evalueren, maar vooral ook om ons te wapenen voor de toekomst. Op Europees niveau is er veel aan de hand op het gebied van de gezondheidszorg mbt wet en regelgeving, dat grote gevolgen kan hebben voor de wetenschappelijke, medische en persoonlijke vrijheid. Het is belangrijk dat we daarover bewustzijn creëren en ons verzetten tegen de inperking van onze lichamelijke rechten en vrijheden.”
Daarnaast waren er bijdragen van o.a. advocaat Philip Kruse, die zich heeft gespecialiseerd in het bijstaan van vaccinatieschadepatiënten, arts Jessica Rose, professor Tom Sunic en professor Sucharit Bhakdi. Nederland was goed vertegenwoordigd met naast onze stichting ook data-analist Wouter Aukema, Maarten Fornerod van het Artsen Collectief, huisarts Rob Elens, immunoloog Theo Schetters en advocate Meike Terhorst. Anne Merel Kloosterman: “Het was ontzettend waardevol om met dit gezelschap bij elkaar te komen. Op het gebied van vaccinatieschade moeten we ons gezamenlijk keihard gaan maken voor gedegen dataverzameling en onderzoek naar PVS, maar dat is een lange, moeilijke weg omdat het ingewikkeld is om causaliteit aan te tonen. Daarom moet er tegelijkertijd in worden gezet op het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten, die hoe dan ook zullen moeten leren omgaan met hun nieuwe realiteit. Daarom zijn wij in Nederland ook bezig met het oprichten van de patiëntenvereniging V-Support, die zich specifiek gaat inzetten voor PVS-patiënten.”
In december is er een volgend congres in Gent. Stichting Coronaschade zal daarbij ook aanwezig zijn.