Vruchtbaar overleg met C-Support stemt hoopvol voor de toekomst

Spread the love

Op 19 maart had Stichting Coronaschade opnieuw een overleg met C-Support. Hierin zijn een aantal mooie besluiten en toezeggingen gedaan, die de weg naar erkenning en hulp voor vaccinatieschadepatiënten een stuk verder plaveit.

Hoewel het langzaam gaat, kan ook in Nederland het bestaan van coronavaccinatieschade en de noodzaak voor erkenning voor en hulp aan deze groep patiënten steeds moeilijker meer ontkend worden. In ons laatste overleg met C-Support zijn wat ons betreft een aantal grote slagen gemaakt op dit gebied. Zo is er bij het Patiënten- en Ervaringsdeskundigen Platform een vacature opengezet voor iemand met coronavaccinatieschade. Dit is belangrijk om dat dit patiënten- en ervaringsdeskundigen platform  als adviserend orgaan voor het bestuur van C-Support optreedt en dus mede koersbepalend is voor deze organisatie en hoe deze zich positioneert in de samenleving. Daarnaast mogen vaccinatieschade-patiënten zitting nemen in patiëntenpanels.

Ook geeft C-Support  aan dat Stichting Coronaschade momenteel de enige is die zich volledig inzet voor patiënten met vaccinatieschade en de belangen van deze groep behartigt. Helaas werd onze aanvraag om een patiëntenorganisatie te worden door DUS-I in september vorig jaar afgewezen, omdat de doelgroep met klachten na vaccinatie ook onder de classificatie Post-Covid terecht zou kunnen en aangezien wij als eerste patiëntenvereniging in Nederland ook juridische ondersteuning zullen gaan bieden. Hiermee schept de Stichting Coronaschade een precedent in Nederland. C-Support onderkent en onderschrijft het belang van deze nieuwe patiëntenorganisatie, omdat mensen met coronavaccinatieschade op dit moment gedwongen worden zichzelf te classificeren als Post-Covidpatiënten, om aanspraak te kunnen maken op belangenbehartiging en hulp. Dit is onwenselijk om meerdere redenen, bijvoorbeeld vanwege het ontstaan van datavervuiling en vertekende beeldvorming over de potentiële gevolgen van de coronavaccins en de maatschappelijke impact daarvan. Het is van groot belang dat een juist beeld ontstaat van het onderscheid tussen Post-Covid en coronavaccinatieschade, de symptomatiek en patiëntenpopulatie, niet alleen voor behandeling, maar ook voor onderzoek en evaluatie.

Tenslotte zullen er webinars georganiseerd gaan worden over coronavaccinatieschade, waaraan Stichting Coronaschade een bijdrage kan leveren vanuit onze kennis en patiëntenervaring. Uiteraard bieden wij deze graag aan.

Stichting Coronaschade bedankt C-Support voor het constructieve gesprek en kijkt uit naar verdere samenwerking en versterking in de toekomst.